JUŽNA ENGLESKA I WALES

Polasci: 28.4.-7.5.18. - RASPRODANO!

1. DAN  Polazak iz Rijeke s Jelačićevog trga u 06:00 sati.

Mogućnost besplatnog povratnog transfera iz Pule s parkirališta KONZUM – bivši MERCATOR u 04:00 sata, iz Pazina s „Etradexa“ uz 04:30 sati, odnosno s tunela Učka u 04:45 sati

Vožnja turističkim autobusom kroz Sloveniju i Austriju prema Njemačkoj. Uz usputna zaustavljanja proći ćemo pokraj Ljubljane, Villacha i Salzburga. Nastavak vožnje kroz Bavarsku (Rosenheim, München, Augsburg, Ulm) prema Stuttgartu. Smještaj u hotelu 3* na području zapadne Njemačke. Noćenje.

2. DAN  Nakon doručka krećemo prema njemačko – belgijskoj granici. Vožnja kroz Belgiju pored Liegea, Monsa i Tournaia prema francuskoj granici i dalje u pravcu kanala La Manche. Stižemo u Calais i ukrcavamo se na auto-vlak kojim ćemo kroz Eurotunnel za samo 35 minuta stići do južne obale Engleske, nedaleko Folkestonea.  Nastavljamo vožnju prema gradiću Slough na jugozapadnoj periferiji Londona gdje stižemo u kasnim popodnevnim satima. Smještaj u hotelu s 3*. Fakultativni odlazak autobusom do nedalekog Windsora gdje se nalazi najveći dvorac u Engleskoj i najveća naseljena tvrđava na svijetu. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN  Doručak. Krećemo prema zapadu i stižemo do rijeke Severn. Prelazimo most prema povijesnoj pokrajini Wales i nastavljamo vožnju prema Cardiffu, glavnom gradu Walesa. Odlazimo na autobusno-pješački razgled grada: cardifski dvorac, crkva Sv. Ivana krstitelja, gradska vijećnica, zgrada velškog parlamenta – atraktivno djelo arhitektonskog studija Richarda Rogersa, Norveška crkva, Milenijski centar, zgrada Pierhead.  Slobodno vrijeme za individualne programe i shopping.  Nastavljamo vožnju kroz Wales do gradića Neath. Smještaj u hotelu s 3*. Večernje sate ćemo provesti u nedalekom Swansea-u gdje preporučamo posjet nekom od mnogobrojnih pubova. Povratak u hotel. Noćenje.  

4. DAN  Nakon doručka odlazimo na područje nacionalnog parka Pembrokeshire pored Carmarthena, najstarijeg velškog grada gdje je prema legendi rođen čarobnjak Merlin i gradiću Tenbyju poznatom po svojoj normanskoj tvrđavi ali još više po prekrasnim plažama i slikovitim raznobojnim kućama. Slobodno vrijeme za šetnju atraktivnim gradićem i gradskim zidinama ili odlazak „daleko, daleko na plažu ako je oseka ili odmah ispod ceste ako je plima“. Nastavljamo vožnju prema ušću rijeke Daugleddau gdje se na obali nalazi dvorac Pembroke iz 11. stoljeća. Razgled dvorca u kojem je rođen kralj Henrik VII, prvi kralj iz dinastije Tudora, otac Henrika VIII. Krećemo dalje autobusom i prolazimo nedaleko Milford Havena, prirodne luke koju je admiral Nelson opisao kao najbolju na svijetu, potom pored Newgalea s prekrasnom 3 km dugom pješčanom plažom do St. Davidsa, grada gdje je 589. godine umro istoimeni svetac, zaštitnik Walesa. Slobodno vrijeme za razgled katedrale svetog Davida. Krećemo prema nedalekom Fishguardu, nesuđenoj luci gdje su na kratko pristajali i veliki transatlantski brodovi kao poznata  Mauretania. Povratak u Neath. Noćenje.

5. DAN  Doručak. Krećemo prema istoku i rijeci Wye nedaleko čijeg ušća u rijeku Severn se na izrazito važnoj strateškoj poziciji smjestio Chepstow, grad poznat po prvoj kamenoj utvrdi na teritoriju V. Britanije sagrađenoj nepunu godinu dana nakon iskrcavanja Williama osvajača. Slijedi kratki pješački razgled slikovitog gradića: Bridge street, stari most, zgrada Powis ubožnice iz 1721.g., gradska vrata, dvorac, High Street…    Napuštamo Wales i krećemo prema Bathu najvećem centru rimskih termalnih kupališta u Britaniji. Razgledati ćemo most Pulteney koga je Robert Nash sagradio prema odbijenim Palladiovim nacrtima za most Rialto u Veneciji, nenadmašni Circus i Royal Crescent, trgove sagrađene u georgijanskom klasicizmu, rimske terme i opatiju iz 16. stoljeća. Fakultativni posjet izrazito dobro očuvanom kompleksu rimskih termi. Smještaj u hotelu 4* u centru grada. Noćenje.

6. DAN  Nakon doručka krećemo prema grofoviji Devon do impresivnih stijena sjeverne atlantske obale. Divlji vjetroviti krajolici, lijepi vidikovci nad obalom i tipična vegetacija dijelom pripadaju području nacionalnog parka Exmoor. Vožnja do gradića Dunster s romantičnom utvrdom i osmerokutnom tržnicom Yarn Market. Nastavak panoramske obalne vožnje do gradića Clovellya, jednog od najljepših turističkih središta sjevernog Devona. Slobodno vrijeme za uživanje u specifičnostima tog privatnog, ribarskog gradića koji se strmoglavo spušta glavnom ulicom do luke i plaže. Slobodno vrijeme za tradicionalni “fish and chips” ručak u nekom od lokalnih pubova. Vožnja do nedalekog Plymoutha jednog od najvažnijih lučkih gradova iz bogate britanske pomorske povijesti. Odlazak na čuveni Plymouth Hoe s prekrasnim pogledom na Plymouth Sound, jednu od najvažnijih prirodnih luka Britanije gdje se nalazi spomenik čuvenom moreplovcu Sir Francisu Drakeu koji je odavdje isplovio na svom Golden Hind-u i kao prvi Britanac oplovio zemaljsku kuglu. Smještaj u hotelu u centru grada. Šetnja do stare luke gdje se nalaze mnogobrojni pubovi i restorani i čuvene Mayflower stepenice gdje su se prvi doseljenici u Ameriku ukrcavali na istoimeni brod. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7. DAN  Doručak. Odlazimo na cjelodnevni izlet po slikovitom Cornwallu, zemlji gusara, spektakularnih obalnih krajolika, krijumčara poznatih iz romana Daphne du Maurier (Jamaica Inn i Rebecca). Put nas vodi do poluotoka Penwith koji je zbog svoje ljepote privlačio umjetnike 19. stoljeća. Zaustavljanje na najzapadnijoj točki Velike Britanije Land`s Endu gdje ćemo prošetati do vidikovca s pogledom na otočje Scilly, kupiti suvenire i uživati u bogatoj turističkoj ponudi ovog mjesta. Vožnja prema nekadašnjem gusarskom gradu Penzance usred bujne vegetacije i prema ljetovalištu Marazion s dugom pješčanom plažom i pogledom na otok St. Michael  Mount koji je dostupan pješice za vrijeme oseke, dok se za plime moraju iznajmiti čamci da bi se došlo do otoka. Posjet  umjetničkom središtu gradiću St. Ives, meki umjetnika 20. stoljeća. Tu je i ispostava londonske galerije Tate, a ribarska luka pravo je mjesto za kušanje tradicionalnog specijaliteta Cornwalla Cornish Pasty, nekad tradicionalni rudarski obrok punjen mesom i povrćem. (Položaj St. Ivesa ne dopušta prilaz većim autobusima u luku, pa je potrebno kupiti kartu gradskog prijevoza mini busa koji posjetioce s parkinga vozi u središte i natrag.) Povratak u hotel u Plymouthu. Noćenje.

8. DAN  Doručak. Napuštamo Devon i krećemo prema Wellsu, najmanjem engleskom gradu s katedralom i jedinim takvim na području grofovije Somerset, gradu koji je u srednjem vijeku bio jedan od najjačih izvoznika vune. Slijedi fakultativni razgled impozantne katedrale građene u ranoj engleskoj gotici od 12. do 16. stoljeća s astronomskim satom iz 1390. godine, najvišim crkvenim zvonom u Britaniji i najbolje očuvanom kopijom Magna Carte iz 1215. godine. Nastavljamo vožnju prema Stonehengeu gdje se nalazi najpoznatiji predpovijesni spomenik Britanije star oko 5000 godina. Razgled mističnog kruga sačinjenog od monolitnog kamenja porijeklom iz Walesa sagrađenog prema planovima starih keltskih druida, a u svrhu štovanja sunca i mjeseca. Put nas vodi dalje u Salisbury gdje ćemo razgledati prekrasnu gotičku katedralu koja spada među najstarije u Engleskoj, a krasi ju 123 m visoki toranj. Nastavljamo dalje prema Wokingu, gradiću jugozapadno od Londona. Smještaj u hotelu s 3*. Noćenje.

9. DAN  Nakon doručka napuštamo engleski jug i vozimo se do Folkestonea gdje se ponovno ukrcavamo na vlak. Kratka vožnja ispod La Manchea. Nastavak vožnje kroz francusku Flandriju prema Lilleu i dalje kroz Belgiju i Luxembourg prema Njemačkoj. Smještaj u hotelu 3* na području Karlsruhe/Ludwigshafen. Noćenje.

10. DAN  Doručak. Krećemo prema jugu Njemačke. Vožnja pored Stuttgarta i Ulma te dalje pored Münchena prema Austriji i Sloveniji. Dolazak u Rijeku i Pulu u večernjim satima.

CIJENA: 6990 kuna

CIJENA PO OSOBI UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom, auto-vlak Calais-Folkstone-Calais, smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom i WC-om na bazi: 2 noćenja s doručkom u hotelima 3* u Njemačkoj, 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u Slough, 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Bathu, 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Neathu, 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Plymouthu, 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u Wokingu, razgledi prema programu, usluge stručnog pratitelja, priprema i organizacija putovanja, jamčevina turističkog paket aranžmana, PDV za usluge prijevoza u zemlji. Minimalni broj prijavljenih putnika: 40

CIJENA NE UKLJUČUJE: stručna vođenja i ulaznice u muzejima, crkvama i slično. Cijene ulaznica: Wells katedrala ₤ 6,00; Salisbury katedrala ₤ 5,00; Rimske terme u Bathu ₤ 15,00; St Michael's Mount ₤ 13,00; Pembroke dvorac ₤ 7,00; lokalni autobus za St. Ives ₤ 4,00, Stonehenge ₤ 16,50; Clovelly ₤ 8,00; Napomena: cijene ulaznica su informativne i navedene su u britanskim funtama.

Minimalni broj prijavljenih putnika: 35

DOPLATE: jednokrevetna soba: 3.000,00 kn. Putno zdravstveno osiguranje s osiguranjem od posljedica nesretnog slučaja 140,00 kn; Osiguranje otkaza putovanja s putnim zdravstvenim osiguranjem i osiguranjem od posljedica nesretnog slučaja: 266,00 kn.

Dobro je znati: U Velikoj Britaniji službena valuta je britanska funta (GBP).

MOGUĆNOST PLAĆANJA: JEDNOKRATNO GOTOVINOM UZ POPUST OD 5%. AMERICAN EXPRESS, DINERS, PBZ VISA I MAESTRO DO 12 OBROKA. ZABA MASTER, ZABA VISA I MAESTRO, PBZ MASTER DO 6 OBROKA. OSTALIM KREDITNIM KARTICAMA JEDNOKRATNO.

DODATNA VRIJEDNOST OVOG PUTOVANJA: 7 NAGRADNIH BODOVA

Odgovorni organizator: JADROTOURS D.O.O.