Jadrotours

JORDAN

Polasci: 15.06.-21.6.2023.

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – AMAN

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Istanbul i polijetanje zrakoplova u 20.15 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 23.30 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Amman u 1.40 sati na liniji TK814 (Turkish Airlines). Predviđeni dolazak u zračnu luku Amman je u 3.55 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te potom organizirani transfer autobusom do hotela u Amanu. Noćenje.

*Točan red letenja za svaki od datuma polazaka niže u programu

2. dan: AMAN – JERASH – AJLOUN – AMAN

Nakon kasnijeg doručka odlazimo prema Jerashu, najbolje očuvanom rimskom gradu gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme starog Rima. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Po razgledu Jerasha, nastaviti ćemo do Ajlouna, grada koji se i dalje odupire vremenu. Ovaj je grad Saladinova vojska u 12 st. obranila od križara. Saladin je kao sposoban i pravedan vojskovođa pobijedio križare Jeruzalemskog kraljevstva, ali i bio na glasu kao vrlo milostiv prema svojim često okrutnijim protivnicima.  Povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

3. dan: AMAN – MRTVO MORE – AMAN

Nakon doručka slijedi razgled jordanske prijestolnice Amana, fascinantnog grada kontrasta i jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Aman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima rimskog Herkulovog hrama i kompleks palače Umayyad iz 8. st. poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. st. u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Posjet džamiji kralja Abdulaha i starom dijelu grada. Potom odlazimo prema obali Mrtvog mora gdje ćete ostatak dana imati vremena za odmor i uživanje u jednoj od najfascinantnijih prirodnih pojava - Mrtvom moru, jednom od ovozemaljskih čuda, koje nas i dalje drži očaranima svojom jedinstvenom pojavom. Mrtvo more je prije svega jezero koje napaja Jordan, a na kojeg, uz Jordan, izlaz imaju Izrael te Zapadna obala. Površina same vode nalazi se oko 396 metara ispod razine mora. Salinitet u jezeru iznosi do 33%, a iz njega voda ne otječe, što znači da sva voda koja uđe u njega, u njemu i ostaje. Radi se o jezeru koje je najniže smješteno jezero na Zemlji. Na ovom području vlada suha pustinjska klima, s jako malim brojem padalina. Upravo zbog velikog saliniteta prilikom kupanja nemoguće je potonuti te se preporučuje maksimalno kupanje ne dulje od 20 minuta. Povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

4. dan: AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – DVORAC KERAK – PETRA

Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja prema Madabi, znanoj i kao „grad mozaika“ s crkvom Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak puta prema Planini Nebo, mjestu gdje je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji i gdje je na kraju bio sahranjen. U 4. stoljeću na ovom mjestu je izgrađena mala Bizantska crkva, a danas se nalazi prostrana crkva koju posjećuje mnoštvo vjernika iz cijelog svijeta, budući da je Planina Nebo jedna od najvažnijih kršćanskih mjesta u Jordanu. Ovo sveto mjesto posjetio je 2000. godine Papa Ivan Pavao II i održao propovijed na kojoj je prisustvovalo oko 20.000 vjernika. Pored crkve je posadio drvo masline kao simbol mira. Za lijepa vremena s planine se pruža pogled na Mrtvo more i Jordansku dolinu. Slijedi vožnja prema Keraku gdje ćemo posjetiti jedan od najvećih križarskih dvoraca koji se nalazi na brijegu visine 900 m, unutar gradskih zidina. Nakon obilaska, nastavljamo prema Petri. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan:PETRA – WADI RUM

Nakon doručka odlazimo u obilazak Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Oni su uspjeli sagraditi impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Prilika za jahanje na konjima. Po završetku cjelodnevnog razgleda odlazak prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, ekraniziranom u filmovima o Lawrenceu od Arabije kojeg omeđuju impresivni smeđi i crveni planinski lanci. Prijava i smještaj u luksuzni pustinjski kamp Oasis Luxury Camp. Doživjet ćete jedinstveni ambijent beduinske večere pod zvijezdama usred pustinje uz bogati buffet. Noćenje.

6. dan: WADI RUM – AQABA

Nakon doručka odjava iz kampa i odlazak na uzbudljivi pustinjski jeep safari u trajanju od dva sata. Potom odlazimo iz pustinje prema Crvenom moru. Grad Aqaba jedini je jordanski grad na moru, a smjestio se na samom kraju Aqabskog zaljeva koji dijeli sa Izraelom, Egiptom i Saudijskom Arabijom koje možete vidjeti šetajući promenadom. Aqaba je zbog svojeg specifičnog položaja luka i trgovačko središte već tisućama godina. Zbog bogate povijesne baštine te prirodnih ljepota obližnjih pustinjskih planina i koraljnih grebena Crvenog mora grad se sve više pretvara u turističku meku. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za obilazak prekrasne džamije te slobodno vrijeme za kupovinu tradicionalnih arapskih začina i kozmetike. Mogućnost kupanja u Crvenom moru. Večera u hotelu. U kasnim večernjim satima organizirani transfer do zračne luke Aqaba.

7. dan: AQABA – ISTANBUL – ZAGREB

Po dolasku u zračnu luku, prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 1.45 sati na liniji TK819 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 4.20 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb u 7.00 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines) . Dolazak  u Zagreb u 8.05 sati po hrvatskom vremenu.

*Napomena: U terminu 5.1. – 11.1.2023, povratak u Zagreb iz Amana umjesto iz Aqabe

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

 

First Minute cijena*

Redovna cijena

27.04. – 03.05.2023.

8.490 kn (1.126, 81 €)

8.790 kn (1.166,63 €)

15.06. – 21.06.2023.

7.890 kn (1.074,18 €)

8.190 kn (1.086,99 €)

*First minute popust 300 kn (39,81 €) za uplate do 45 dana prije polaska ili do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka: 2.200 kn (291,99 €)

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.790 kn (237,57 €)

Cijena po osobi uključuje:

- prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
- smještaj u hotelima 4* na osnovi 6 noćenja s uslugom polupansiona

- razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
- lokalnog vodiča na engleskom jeziku
- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
- prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
- jeep safari u trajanju od 2 sata po pustinji Wadi Rum
- vizu za Jordan
- trošak organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje:

- pristojbe zračnih luka 2.200 kn (291,99 €)

- doplatu za jednokrevetnu sobu 1.790 kn (237,57 €)
- dodatne obroke i usluge koje nisu navedene u programu putovanja
- napojnice vodiču i vozaču tijekom putovanja 40 EUR (obvezna doplata na licu mjesta voditelju putovanja)
- putna osiguranja

Minimum putnika potreban za realizaciju aranžmana: 20

NAPOMENA COVID-19 (uredba od 18.2.2022.):

Od 1.3.2022. za ulazak u Jordan više nije potrebno PCR testiranje ni prije dolaska ni po dolasku u Jordan! Dovoljno je samo registrirati se za ulazak u zemlju na poveznici www.gateway2jordan.gov.jo 

Potrebna je polica putnog zdravstvenog osiguranja.

PREDVIĐENI RED LETENJA – TURKISH AIRLINES

27.04. – 03.05.2023.

27APR ZAGREB ISTANBUL            20:15 23:30

28APR ISTANBUL AMMAN             01:40 03:55

 

03MAY AQABA ISTANBUL                01:40 04:20

03MAY ISTANBUL ZAGREB              07:00 08:05

 

15.06. – 21.06.2023.

15JUN ZAGREB ISTANBUL             20:15 23:30

16JUN ISTANBUL AMMAN              01:40 03:55

 

21JUN AQABA ISTANBUL                01:40 04:20

21JUN ISTANBUL ZAGREB              07:00 08:05

NAPOMENE
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
- Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Jordan. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

- Viza: dobiva se na licu mjesta, po ulasku u Jordan, potrebno je dostaviti kopiju putovnice (važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja i potrebno je imati 1 slobodnu stranicu).

- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

KORISNE INFORMACIJE – JORDAN

Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan

Površina: 92.300 km2

Geografski položaj: jugozapadna Azija, Bliski istok

Broj stanovnika: oko 6.500.000

Glavni grad: Amman, 1.919.000 stanovnika

Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski

Religija: muslimani 92%, kršćani 6%, ostali 2% 

Vremenska razlika: +1 sat

Novčana jedinica: jordanski dinar (JOD), 1 USD = oko 0,70 JOD, 1 EUR = oko 0,70 JOD

Kupovina: srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće. Predmeti od drva, gline, mirodije.

Odjeća: preporučamo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece i nešto topliju za ljetne večeri te toplu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja. Preporučamo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.

Hrana i piće: hrana je slična zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela. Domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Nacionalno jelo je mansaf – jelo od janjetine s jogurtom i rižom. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.

Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)

Cijepljenje: nije potrebno

Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri

Pozivni broj zemlje: +962

Korisna web stranica:www.visitjordan.com  

Klima: mediteranska. Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja

Opći uvjeti organizatora

P