PORTUGAL i ŠPANJOLSKA

Polasci: 19.10.-30.10.20.

1. DAN - 19.10.20. RIJEKA-AIX EN PROVENCE 

Polazak iz Rijeke u 06:00 sati s Jelačićevog trga.

Mogućnost besplatnog povratnog transfera iz Pule s parkirališta KONZUM – bivši MERCATOR u 04:00 sata, iz Pazina s „Etradexa“ uz 04:30 sati, odnosno s tunela Učka u 04:45 sati

Vožnja turističkim autobusom kroz Sloveniju i Italiju prema obali Ligurskog mora (Trieste, Venezia, Verona, Brescia, Savona, Ventimiglia). Prelazimo u Francusku i nakon vožnje Azurnom obalom stižemo u Aix-en-Provence u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel s 3* na području grada. Odlazak do centra grada autobusom. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od tipičnih francuskih restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN - 20.10.20. SAN SEBASTIAN

Doručak. Krećemo prema obali Atlantika i španjolskoj granici kroz Provansu i Languedoc-Rousillon pored gradova Arles, Nimes, Montpellier, Toulouse, Tarbes… Stižemo u San Sebastian, biser baskijske obale. Smještaj u hotel s 4* na specifičnoj, izrazito atraktivnoj lokaciji. Odlazak autobusom do centra grada. Slobodno vrijeme za šetnju duž La Conche, poznate plaže u obliku školjke i uživanje u kulinarskim umijećima majstora baskijske kuhinje koju mnogi smatraju vodećom u cijeloj Španjolskoj. Noćenje.

3. DAN - 21.10.20. SALAMANCA 

Nakon doručka krećemo prema zapadu Španjolske. Vožnja kroz unutrašnjost Baskije pored glavnog grada Vitoria Gasteiz prema Castilli i Leonu do Burgosa i dalje prema Valladolidu. U popodnevnim satima stižemo u Salamancu. Smještaj u hotelu s 4*. Slijedi razgled grada: Plaza Mayor, jedan od najšarmantnijih španjolskih trgova, sagrađen  sredinom 18.st. Sveučilište koje je osnovao Alfonso IX. 1218 g., a njegovo bogato pročelje primjer je poznatog renesansnog plateresknog stila karakterističnog za tadašnju Španjolsku. U sveučilišnom dijelu grada zanimljiva je renesansna Palacio de Anaya i Casa de las Conchas iz 1514.g. Posjetit ćemo i katedralu navještenja djevice Marije koju čine dvije katedrale, Stara i Nova koje su međusobno spojene dvorištem. Slobodno vrijeme za šetnju i večeru u srcu grada. Noćenje.

4. DAN - 22.10.20. LISABON

Doručak. Napuštamo Salamancu Nastavljamo vožnju na sjever prema Lisabonu gdje stižemo u kasnim popodnevnim satima. Smještaj u hotelu s 4*. Nakon kraćeg odmora odlazimo autobusom u centar grada. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN - 23.10.20. LISABON Doručak. Odlazimo na razgled grada autobusom i pješice: vožnja širokim gradskim avenijama i trgovima; Avenida da Liberdade, elegantna i luksuzna avenija duga 1100 m, glavna gradska ulica sagrađena po uzoru na parišku Champs-Elysees, danas okružena hotelima i poznatim modnim dućanima - Trg Rossio, zapravo Trg Pedra IV., portugalskog kralja i cara Brazila, trg na kojem su se nekoć održavali sajmovi, narodni ustanci, koride i smaknuća, a danas je srce donjeg grada - Torre de Belém (Betlehemska kula), jedan od najslavnijih lisabonskih spomenika tzv. manuelinskog stila, kula koju je dao graditi Joao II. kao dio obrambenog sustava na ušću rijeke Tejo - Samostan sv. Jeronima i klaustar, još jedan od važnih gradskih spomenika, mjesto koje je dao graditi kralj Manuel I za uspješan povratak Vasca da Game iz Indije, crkva u kojoj su pokopani mnogi kraljevi i slavne portugalske osobe,  četvrti Alfama, Baixa i Bairro Alto, slikovite i živahne gradske četvrti, u dijelovima kojih i danas imate osjećaj da vrijeme stoji. Slobodno popodne. U večernjim satima preporučamo odlazak na večeru uz fado, tradicionalnu portugalsku glazbu koja savršeno oslikava duh Portugala (uplate na licu mjesta kod voditelja putovanja). Noćenje.

6. DAN - 24.10.20. LISABON-SINTRA

Doručak. Odlazimo na cjelodnevni fakultativni izlet autobusom prema Sintri, gradiću sagrađenom na padinama istoimenog planinskog lanca, čuvenom po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Slobodno vrijeme u središtu grada. Svakako treba kušati poznate portugalske slastice i kavu u nekoj od slastičarnica, a vrijeme možete iskoristiti i za posjet velebnoj Nacionalnoj palači. Nastavaljamo prema najzapadnijoj točki Europe, Cabo da Roca, sa natpisom „ Ovdje završava kopno i počinje more…“. Ovdje možete kupiti potvrdu da ste došli do najzapadnijeg lokaliteta kontinentalne Europe.  Slobodno vrijeme za fotografiranje te nastavak vožnje do poznatog ljetovališta Cascais, nekadašnjeg ribarskog sela, a nakon toga ljetnikovca europskih kraljevskih obitelji. Slobodno vrijeme za individualni razgled i šetnju. Povratak u Lisabon. Noćenje.

7. DAN - 25.10.20. COIMBRA-PORTO

Doručak. Napuštamo glavni grad Portugala i krećemo prema Coimbri, gradu u pokrajini Baixo Mondego. Iako je neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu, jednom od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Po dolasku posjet gradskom središtu: romanička katedrala, samostan Santa Cruz, sveučilište…  Nastavljamo vožnju prema sjeveru.  Dolazak u Porto u popodnevnim satima. Smještaj u hotelu s 4*. Odlazak autobusom do centra grada. Slobodno vrijeme za individualno upoznavanje grada i šetnju živopisnim gradskim ulicama. Povratak u hotel.  Noćenje.  

8. DAN - 26.10.20. PORTO

Doručak. Odlazimo posjetiti tržnicu Bolhão, nakon čega slijedi panoramska vožnja kroz grad uz sve važnije atrakcije: ulica Santa Catarina, Majestic Café, avenija Aliados, katedrala, trgovi Batalha i Infante. Kratko zaustavljanje kod rijeke Douro i dvorca Queijo. Posjet kuli Clérigos i knjižari Lello, jednoj od najljepših na svijetu. Odlazak do crkvi Carmo i Carmelitas i željezničke stanice St. Bento te nastavak preko mosta D. Luis do riječne obale Vila Nova de Gaia, gdje se nalaze vinski podrumi poznatog vina porto. Jadan od takvih podruma ćemo fakultativno posjetiti te sa zadovoljstvom razgledati podrume i degustirati čuveno vino. Ostatak dana ostaje na raspolaganju za slobodno vrijeme i guštiranje po mnogima najprisnijeg portugalskog grada. Noćenje. 

9. DAN - 27.10.20. SANTIAGO DE COMPOSTELLA

Doručak. Polazimo prema sjeverozapadnoj Španjolskoj i Santiago de Compostelli glavnom gradu slikovite Galicije. Odlazak na razgled grada: Plaza Obradoiro, palača Raxoi, Hostal de los Reyes Catolicos, College San Jeronimo. Posjet katedrali svetog Jakova u centru grada, u koju se ulazi kroz Portico de la Gloria iz 12. st., tu se nalazi srebrna kripta sv. Jakova, statua sveca. Santiago de Compostela spada među najpoznatije kršćanske hodočasničke destinacije na svijetu, te je nakon Jeruzalema i Rima treći najvažniji svjetski centar kršćanstva. Srednjovjekovna ruta sv. Jakova od francusko-španjolske granice do Santiago de Compostela, pod UNESCO zaštitom, u srednjem vijeku snažno je doprinijela očuvanju kršćanstva., Smještaj u hotel s 4*. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10. DAN - 28.10.20. ZARAGOZA 

Doručak. Napuštamo Galiciju i atlantsku obalu i krećemo prema pokrajini Aragon i njenoj prijestolnici Zaragozi gdje stižemo u kasnijim podnevnim satima. Grad je smješten na obalama rijeke Ebro i obiluje povijesnim spomenicima, a poznat je kao mjesto hodočašća i vodeće marijansko svetište Španjolske. Smještaj u hotelu s 4*. Nakon kratkog odmora odlazimo na informativnu šetnju kroz povijesnu jezgru grada: Bazilika Nuestra Senora del Pilar-barokna crkva s Gospinom kapelom, poznato mjesto hodočašća na putu sv.Jakova, trg Pilar, Lonja - trgovačka burza 16. stoljeća, gradska vijećnica, katedrala Svetog spasitelja, Casa del Dean, zidine Aljaferia iz doba arapskog osvajanja. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od mnogobrojnih restorana.  Noćenje.

11. DAN - 29.10.20. MARSEILLE

Nakon doručka krećemo prema Mediteranu. Vožnja kroz Kataloniju pored Barcelone prema francuskoj granici i dalje prema Provansi. Stižemo u Marseille. Smještaj u hotel s 3*. Odlazak autobusom prema centru grada. Slobodno vrijeme za šetnju i večeru. Noćenje.

12. DAN 30.10.20. MARSEILLE-RIJEKA-PULA

Nakon doručka krećemo prema Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj gdje se, puni dojmova, vraćamo u večernjim satima.

CIJENA: 8500 kuna

CIJENA PO OSOBI UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom, smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom i WC-om, 11 noćenja s doručkom u  hotelima s 3/4* prema programu,  usluge voditelja putovanja, pripremu i organizacija putovanja, jamčevinu turističkog paket aranžmana. Minimalni broj prijavljenih putnika: 30   

CIJENA NE UKLJUČUJE: ulaznice za atrakcije koje se posjećuju, stručna vođenja u muzejima, crkvama i slično.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMJENE REDOSLJEDA U IZVODĐENJU OVOG PROGRAMA

DOPLATE: Obvezna doplata na licu mjesta za turističku pristojbu: €2,00 (po osobi/noć) – podložno promjenama. Fakultativni cjelodnevni izlet u Sintru, Cabo da Roca i Cascais: € 15,00 ; Večera u restoranu s Fadom: € 55,00; Posjet vinsom podrumu s degustacijom u Portu: € 15,00; jednokrevetna soba: 3.000,00 kn.; Putno zdravstveno osiguranje s osiguranjem od posljedica nesretnog slučaja 196,00 kn; Osiguranje otkaza putovanja s uključenim zdravstvenim osiguranjem od 329,02 kn.

MOGUĆNOST PLAĆANJA: JEDNOKRATNO GOTOVINOM UZ POPUST OD 5%. VISA PREMIUM, DINERS, PBZ VISA, PBZ MAESTRO, ERSTE MAESTRO, ERSTE  MASTER, ERSTE VISA DO 6 OBROKA. ZABA – MASTER, MAESTRO I VISA DO 3 OBROKA. SVIM OSTALIM KREDITNIM I DEBITNIM KARTICAMA JEDNOKRATNO.

DODATNA VRIJEDNOST OVOG PUTOVANJA: 8 NAGRADNIH BODOVA

Odgovorni organizator: JADROTOURS d.o.o. Rijeka