Jadrotours

RIM I CAPRI (posjet Napulju i Pompejima)

Polasci: 23.8.-27.8.2023.

1. DAN   Polazak autobusom iz Zagreba s autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05:00 sati. Vožnja preko Karlovca (moguć ukrcaj Ka Petrol u 05:40) te kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa sjevernog stajališta Vrata Jadrana u 07:30 sati te nastavak vožnje kroz Sloveniju i Italiju uz usputna zaustavljanja do Rima. Po dolasku smještaj u hotel te odlazak podzemnom željeznicom s voditeljem putovanja do Španjolskih stuba, glasovitog okupljališta mladih, i početka ulica poznatih po visokoj modi. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje.

2. DAN   Doručak. Javnim prijevozom s voditeljem putovanja odlazimo do Vatikana, najmanje države na svijetu. Obilazimo Trg sv. Petra sa slavnom Berninijevom kolonadom te baziliku sv. Petra, najvažniju od svih kršćanskih crkva, sagrađenu u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba sv. Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Slobodno vrijeme u bazilici. Nastavljamo dalje uz poznatu Anđeosku tvrđavu (Castel Sant'Angelo) i Anđeoski most do baroknog gradskog trga Piazza Navona. Kraće slobodno vrijeme na ovom živahnom trgu, koji je konstruirao Bernini na mjestu starog hipodroma. Nakon okrjepe nastavljamo prema antičkom Rimu - Panteonu, poznatom kao Hramu Bogova. Svi se i danas dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i pročelju koje krasi 8 monolita sivog granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 godina. Nastavljamo preko Largo di Torre Argentina do Kapitola, najslavnijeg i najvišeg od sedam rimskih brežuljaka. Spuštamo se uz Oltar domovine, spomenik podignut u čast Vittoriu Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Prolazimo uz Forum Romanum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja, poznat po gladijatorskim borbama i bitkama brodova. Kraća pauza za kavu uz Forum. Šetnja uz Nervin i Augustov Forum, Trajanove tržnice i Trajanov stup. Preko Piazza Venezia ulazimo u čuvenu ulicu Via del Corso do najslavnije rimske fontane - Fontane di Trevi, ovjekovječene u filmu „Slatki život“ Fellinija. Šetnjom dolazimo do Španjolskih stuba, glasovitog okupljališta mladih. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje.

3. DAN   Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema Pompejima, nekadašnjeg popularnog ljetovališta Rimljana. Pompeji i Herkulanej bili su starorimski  gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija Vezuva. I dok je Herkulanej,  koji je bio bliži Vezuvu, prekrila lava, Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti  Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Ulaznica za Pompeje doplaćuje se na licu mjesta, a uključuje razgled s vodičem na engleskom jeziku. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira izrađenih od vulkanskog kamena. Vožnja prema Napulju. Bogata povijest i kultura ovog autentičnog grada talijanskog juga isprepliću se velikim povijesnim centrom  pod zaštitom UNESCO-a. Šetnja gradom s voditeljem putovanja: utvrda Castel Nuovo, Piazza di Municipio, Teatro di San Carlo, galerija Umberta I, Palazzo Reale. Slobodno vrijeme za šetnju i poznatu autohtonu napuljsku pizzu margheritu u bojama talijanske zastave. Vožnja prema hotelu. Noćenje.

4. DAN   Doručak i odjava iz hotela. Preporučujemo fakultativni izlet na otok Capri (doplata prilikom rezervacije aranžmana), koji je svojim bajkovitim gradićima i nadnaravnom ljepotom mora sinonim za užitak. Omiljeno je mjesto za odmor starih Rimljana, bogatih industrijalaca, mnogih povijesnih ličnosti i svjetskog jet-seta. Na njemu su svoju inspiraciju pronašli brojni umjetnici, književnici i slikari, dok polovicom 20. stoljeća otok postaje najpopularnije odredište pripadnika svjetske elite kao što su npr. Jackie Kennedy, Audrey Hepburn ili Grace Kelly. Otok Capri ostavio je svoj trag i u modi - Jackie Kennedy pronijela je svijetom capri sandale, dok je Edith Head proslavila popularne capri hlače. Cijeli otok obiluje bujnim zelenilom, raznobojnim cvijećem i brojnim šetnicama kojima možete istražiti svaki kutak ovog čudesnog otoka. Po dolasku u luku Marina Grande odlazimo na avanturističku vožnju mini busom do Anacaprija, drugog većeg gradića na otoku koji je zadržao svoju autohtonost. Bježeći od gužve Caprija mnogi umjetnici ukrasili su ulice ovog grada, a potraga za mnogobrojnim umjetničkim djelima dovest će vas do vile San Michele, ukrašene ostacima rimske palače koja je nekoć ovdje stajala. Panoramski pogled na zaljev sa 327 m nadmorske visine, ostavit će vas bez daha. Slobodno vrijeme za vožnju žičarom do vrha Monte Solaro te ručak u nekoj od tipičnih taverni. Povratak mini busom u Capri, gdje nas prvo čeka Piazzetta, trg s prekrasnim vidikovcem na 142m iznad mora i vrata u povijesno središte grada. Nastavljamo prema suprotnoj strani  gdje nas prvo očekuje Piazza Umberto I, glavni trg nadimka „malo kazalište svijeta“; zatim crkva Santo Stefano, Certosa di San Giacomo, Giardini di Augusto, VIa Krupp i spektakularni pogled na stijene koje izviru iz mora poput svjetionika, u Italiji poznatiji kao faraglioni. Slobodno vrijeme za istraživanje ili uživanje u bogatim okusima sladoleda. Povratak brodom u Napulj. Putnici koji se ne odluče za fakultativni izlet brodom na otok Capri imaju slobodan dan za vlastite programe u Napulju. Vožnja prema okolici Rima. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. DAN      Doručak i odjava iz hotela. Uživajući u prirodnim ljepotama regije dolazimo do pitoresknog  Orvieta, smještenog na vrlo dramatičnom položaju, pod zaštitom UNESCO-a. Orvieto je izrastao u grad iz etruščanskog naselja Velzna kojeg su Rimljani osvojili tek nakon 2 godine opsade, a svoj procvat doživio je u srednjem vijeku izgradnjom mnogih palača i trgova koji su danas svjedoci toga vremena. Žičarom (doplata) se dižemo u grad, na vrh usamljene vulkanske stijene, odakle se pruža pogled od kojeg vam zastaje dah. Najveća znamenitost Orvieta je njegova romaničko-gotička katedrala Santa Maria Assunta poznatija još i kao “zlatni ljiljan talijanskih katedrala”,  čija je gradnja trajala gotovo 300 godina u čast Čuda iz Bolsene (nedalekog gradića). Jedinstveni grad krije mnoge tajne, a jednu posebnu je skrivao stoljećima – podzemni svijet špilja, tunela i bunara koji se pruža ispod gotovo cijelog grada, a vraća nas u povijest i svakodnevni život antike. Kraće slobodno vrijeme. Povratak prema Hrvatskoj u poslijepodnevnim satima, kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Dolazak u Hrvatsku u noćnim satima, iza ponoći.

CIJENA ARANŽMANA:  FM 317,21 EUR (2.390,02 kn) / RC 330,48 EUR (2.490,00 kn)

CIJENA UKLJUČUJE:

 • prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u centru Rima
 • jedno noćenje s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u Napulju/okolici
 • jedno noćenje s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u okolici Rima
 • razgledavanja prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku; pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • boravišnu pristojbu (plaća se po osobi i po noćenju): u Rimu 4 EUR (30,14 kn) - 6 EUR (45,21 kn), u Napulju 3 EUR (22,60 kn) - 5 EUR (37,67 kn), u okilici Rima 1,50 EUR (11,30 kn) - 3 EUR (22,60 kn) (točan iznos boravišne pristojbe bit će objavljen u završnom pismu)
 • povratnu vožnju žičarom u Orvietu – 2,60 EUR (19,59 kn) po osobi
 • uređaji sa slušalicama za razgled grada – 4 EUR (30,14 kn) po osobi po danu
  • ulaznica za Pompeje – 25 EUR (188,36 kn) odrasli; djeca do 18 godina plaćaju 5 EUR (37,67 kn); mladi od 18-25 godina plaćaju 10 EUR (75,35 kn) (cijena uključuje ulaznicu i lokalnog vodiča na engleskom jeziku za čiju je pratnju potrebno minimalno 30 putnika (doplata na licu mjesta)
  • izlet na Capri – 72,99 EUR (549,94 kn) po osobi (uključen povratni brod, autobus po Capriju i pratnja voditelja putovanja, plaćanje prilikom rezervacije). Dodatno se na licu mjesta i po želji plaćaju ulaznica za vilu San Michele 10 EUR (75,35 kn) i žičara na vidikovac Monte Solaro 12 EUR (90,41 kn)
  • javni prijevoz u Rimu – 1,50 EUR (11,30 kn) po osobi u jednom smjeru (cijena je informativna). Po Rimu se nećemo kretati autobusom kojim smo doputovali. Koristit ćemo se gradskim prijevozom – podzemnom željeznicom i autobusom. Računajte da ćete potrošiti oko 4 EUR (30,14 kn) - 6 EUR (45,21 kn)po osobi za gradski prijevoz.
  • doplatu za jednokrevetnu sobu 126,08 EUR (949,95 kn) (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
  • napojnicu za vozača i vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je dodatno nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2 EUR (15,07 kn) po osobi, po danu; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga, sami ukoliko istu želite ostaviti)
  • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

  POPUSTI I DOPLATE:

  • 50% popusta za jedno dijete od 3 do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (na pomoćnom ležaju)
  • trokrevetne sobe za odrasle osobe po redovnoj cijeni

    

  DOPLATA ZA ODABIR SJEDALA U AUTOBUSU: (nije obavezna):

  1. za posebno sjedalo u autobusu:

  - 1 red – sj. 3,4 13,27 EUR (99,98 kn)

  - 2 red – sj. 5,6,7,8 13,27 EUR (99,98 kn)

  • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 92,90 EUR (699,96 kn) (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Opći uvjeti organizatora

IP