HRVATSKO ZAGORJE

Polasci: 17.9.-18.9.22.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN Polazak iz Rijeke s Jelačićevog trga u 07:00 sati.

Mogućnost besplatnog  povratnog transfera iz Pule s parkirališta KONZUM – bivši MERCATOR u 05:00 sati, iz Pazina s „Etradexa“ u 05:30 sati, odnosno s tunela Učka u 05:45 sati.

Vožnja turističkim autobusom kroz Gorski Kotar (mogućnost ukrcaja u Delnicama) prema Zagrebu i dalje prema Hrvatskom Zagorju. Dolazak u Kumrovec, „najpoznatije selo na svijetu“ u prijepodnevnim satima. Posjet i stručni razgled muzeja „Staro selo“, najvećeg in situ muzeja u Hrvatskoj, koji svojim posjetiteljima prikazuje način življenja krajem 19. i početkom 20. st. Na tom prostoru rekonstruiran je i restauriran 21 stambeni objekt (hiže mazanke ili hiže zidanke), stara pučka škola, 10 gospodarskih zgrada i 9 pratećih objekata, a ovdje se nalazi i rodna kuća Josipa Broza Tita. Nastavak vožnje prema Dvoru Veliki tabor, spomeniku kulture najviše, nulte kategorije, jednom od najočuvanijih srednjovjekovnih dvoraca u Hrvatskoj i predstavniku obrambene arhitekture kasnog srednjeg vijeka. Dvorac su sagradili grofovi Celjski u 15st., dok je njime najviše gospodarila plemićka obitelj Rattkay koja dvorcu daje današnji izgled i prepoznatljive kule. Razgledat ćemo dvorac uz stručno vođenje i detaljnije se  upoznati s bogatom poviješću, legendama i kulturno-povijesnim, arheološkim, etnografskim i drugim zbirkama koje se čuvaju u unutrašnjosti. Odlazak do vinarije Sever kako bi se upoznali s lokalnom proizvodnjom i tradicijom dužom od 30 godina. Vinarija Sever dobitnik je zlatnih odličja i  više puta su proglašeni županijskim prvakom za kvalitetu vina. Obilazak podruma i degustacija nagrađivanih vina, među kojima se najviše ističe autohtona sorta „Sokol“. U podrumu kušat ćemo i autohtoni vinogradarski sir, domaći kruh i bučino ulje.  Nakon dobre kapljice i mogućnosti kupnje vina slijedi vožnja do Stubičkih Toplica i smještaj u hotelu Matija Gubec 3* na samom izvoru termalne i ljekovite vode. Slobodno vrijeme za opuštanje i uživanje u neograničenom korištenju termalnih bazena i sauna (otvoreno do 24h). Večera u hotelu. Noćenje.

2. DAN Doručak.Napuštamo hotel i odlazimo do nedalekog baroknog dvorca obitelji Oršić iz 18st. Ovdje se nalazi Muzej seljačkih buna, osnovan i otvoren za javnost u povodu obilježavanja 400. godišnjice Seljačke bune iz 1573. godine. Posjet muzeju gdje ćemo se uz stručno vođenje upoznati s razvojem feudalizma u Hrvatskom zagorju od kasnog srednjeg vijeka do ukinuća feudalnih odnosa 1848. godine. Glavni dio postava posvećen je Seljačkoj buni koju je predvodio Matija Gubec i koja je svojim značenjem obilježila hrvatsku povijest novog vijeka. Šetnja do monumentalnog spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, djelu kipara Antuna Augustinčića, smještenog na brdašcu s  pogledom na Gupčev kraj. Krećemo prema srcu Zagorja, Krapini, glavnom gradu Krapinsko-zagorske županije i mjestu gdje se nalazi jedno od najpoznatijih svjetskih nalazišta neandertalskog čovjeka. Iz naslaga polupećine sakupljeno je preko 800 komada kostiju i zubi, pa je to po broju osteoloških ostataka jedno od najbogatijih paleoantropoloških nalazišta u svijetu. Posjet muzeju otvorenom 2010. godine, dobitniku brojnih nagrada i priznanja, čiji se izložbeni prostor prostire na 1200 metara četvornih. Razgled uz stručno vođenje koje će nam dati odgovore na mnoga pitanja o geološkoj povijesti zemlje, evoluciji života i krapinskom pračovjeku. Odlazimo na organizirani ručak. Nastavljamo prema Dvoru Trakošćan, jednom od najatraktivnijih i najposjećenijih hrvatskih dvoraca, kulturnom dobru i zaštićenoj povijesnoj cjelini koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Do dvorca nas vodi uspon uređenom šetnicom koji traje 20 minuta. Razgled dvorca uz audio vodiča na hrvatskom jeziku: stalni postav  prezentira život hrvatskog plemstva kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Postavom su obuhvaćeni svi prostori dvorca, od reprezentativnih, stambenih do tehnoloških, a dvorac čine četiri razine. Polazak prema Rijeci gdje stižemo u večernjim satima.

REDOVNA CIJENA: 750 kuna 

Popust za dijete do 12 godina u sobi s dvije odrasle osobe: 20%

*** PRIJAVE I UPLATE PRIMAMO DO 26.8.22. ***

CIJENA UKLJUČUJE: Prijevoz turističkim autobusom na navedenim relacijama, smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom i WC-om, 1 noćenje na bazi polupansiona (večera, doručak) u hotelu Matija Gubec 3* u Stubičkim Toplicama, neograničeno korištenje termalnih bazena i sauna (otvoreno do 24h), ručak drugi dan putovanja (vegetarijanski menu moguć prema ranijoj najavi), razglede prema programu, usluge voditelja putovanja, pripremu i organizaciju putovanja, jamčevinu turističkog paket aranžmana. Minimalni broj putnika: 40.

CIJENA NE UKLJUČUJE: ulaznice, razgled vinarije i degustaciju, stručna vođenjau muzejima, crkvama i slično.

DOPLATE: obvezna doplata za turističku pristojbu: 15 kuna (po osobi/noć);  jednokrevetna soba: 100,00 kn.;ulaznice za muzeje i stručna vođenja.

ULAZNICE: Muzej “Staro selo” u Kumrovcu: 40kn.; Dvor Veliki Tabor: 40kn., Vinarija Sever 70kn.; Muzej seljačkih buna 40kn.; Muzej krapinskih neandertalaca: 80kn.; Dvor Trakošćan: 40kn.

NAPOMENA: cijene ulaznica su navedene prema trenutno važećim cjenicima, a redoslijed razgleda može biti podložan promjenama.

MOGUĆNOST PLAĆANJA: JEDNOKRATNO GOTOVINOM UZ POPUST OD 5%. VISA PREMIUM, DINERS, PBZ VISA, PBZ MAESTRO, ERSTE MAESTRO, ERSTE  MASTER, ERSTE VISA DO 6 OBROKA. SVIM OSTALIM KREDITNIM I DEBITNIM KARTICAMA JEDNOKRATNO.

Odgovorni organizator: JADROTOURS d.o.o. Rijeka