Najčešća pitanja

Poštovani putnici,

Odabrali smo nekoliko najčešćih Vaših pitanja i odgovora:

NAJNOVIJE INFORMACIJE:

Svi putnici koji zbog situacije s pandemijom nisu mogli otputovati na svoja odredišta tijekom 2020. godine i odlučili su se za vouchere obavještavamo da je rok važenje svih vouchera odgođen do 31.12.21. za putovanja po izboru do 30.6.2022.

UVJETI PRELASKA GRANICE U EUROPI:

Aktualne informacije možete saznati na stranicama:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_hr.htm?fbclid=IwAR2Z-OjC2cW6QDwQB1Q6QioXOQYqIwgIhuFi45_MwA-tLTL8_ShwwT23oQQ

kao i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova HR:

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/

Rezervirali ste putovanje s polaskom nakon 15.3. ove godine? Pitate se što će biti s vašim putovanjem?

Pripremili smo Vam dodatnu mogućnost kako biste mogli reagirati i promijeniti datum putovanja potpuno besplatno. Promjenu možete napraviti ukoliko ste imali rezervirano putovanje s polascima u ožujku, travnju, svibnju ili lipnju 2020. za bilo koju destinaciju. Ukoliko Vam ipak ne odgovara ponuđeni alternativni datum polaska prethodno uplaćenog aranžmana ili neki drugi aranžman iz naše ponude, omogućili smo Vam izdavanje vouchera u vrijednosti već izvršene uplate kojega možete iskoristiti za bilo koje putovanje po Vašem izboru do 31.12.2021. godine.

Ove pogodnosti možete iskoristiti do 29. svibnja 2020. te Vas pozivamo da nam se javite s punim povjerenjem.

U slučaju da niste zadovoljni ponuđenim rješenjima, ostaje Vam naravno i mogućnost povrata uplaćenih sredstava u roku od 180+14 dana od dana prestanka posebnih okolnosti koje propisuje Vlada RH i Krizni stožer civilne zaštite. Ova obveza putničkih agencija ugrađena je u Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu donesenog 7.4.2020. (NN 42/2020).

Za sve Vaše rezervacije putovanja izvršene nakon 27.4.2020. moguća je besplatna promjena termina putovanja i destinacije do 30 dana prije putovanja. U slučaju da putovanje ne bude moguće realizirati zbog objektivnih okolnosti uplata će biti odmah vraćena bez dodatnih uvjeta.

Kako možemo platiti vaše aranžmane?

Kao što je navedeno u svakom pojedinačnom programu čiji smo mi organizator aranžmane možete platiti:

* JEDNOKRATNO GOTOVINOM UZ POPUST OD 5%

* VISA PREMIUM, DINERS, PBZ VISA, PBZ MAESTRO, ERSTE MAESTRO, ERSTE MASTER, ERSTE VISA DO 6 OBROKA ZA IZNOSE od 600,00 kuna do 5.000,00 kuna

* VISA PREMIUM, DINERS, PBZ VISA I PBZ MAESTRO DO 12 OBROKA ZA IZNOSE VEĆE OD 5.000,00 kuna

* ERSTE MASTER, VISA I MAESTRO DO 9 OBROKA ZA IZNOSE VEĆE OD 5.000,00 kuna

* SVIM OSTALIM KREDITNIM I DEBITNIM KARTICAMA JEDNOKRATNO.

* NOVO: KOD OBROČNOG PLAĆANJA CIJENA SE UVEĆAVA ZA 5% MANIPULATIVNIH TROŠKOVA

Za aranžmane drugih organizatora putovanja nudimo sljedeće mogućnosti plaćanja: 

* GOTOVINOM, SVIM KREDITNIM I DEBITNIM KARTICAMA JEDNOKRATNO.

* VISA PREMIUM, DINERS, PBZ VISA I PBZ MAESTRO, ERSTE MAESTRO, ERSTE VISA I ERSTE MASTER DO 6 OBROKA ZA IZNOSE VEĆE OD 600,00 kuna

U slučaju plaćanja akontacije, minimalni iznos uplate je 30% cijene aranžmana dok ostatak iznosa mora biti podmiren najkasnije 30 dana prije polaska.

U koje zemlje možemo putovati samo s osobnom iskaznicom?

Od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji 1.7.2013. hrvatski državljani mogu putovati samo s osobnom iskaznicom u sve zemlje EU.

U koje zemlje izvan EU možemo također putovati samo s osobnom iskaznicom?

Zemlje u koje naši državljani mogu putovati također samo s osobnom iskaznicom su: Bosna i Hercegovina, a od 1.7.13. i Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija, a od 11.3.16. Švicarska i Norveška. Također, za putovanja na Island i Lihtenštajn dovoljna je osobna iskaznica. Osobna iskaznica mora biti novog formata izdana nakon 1. siječnja 2003. godine.

Za koje europske zemlje i dalje trebamo putovnicu:

Najčešće europske destinacije u našoj ponudi za koje je i dalje potrebna važeća putovnica su: Rusija i Turska (za ove dvije zemlje potrebna je i viza)

zbog mogućih promjena u viznom režimu putovanja u pojedine zemlje mjerodavne informacije možete dobiti na: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/putne-isprave/

Prelazak djece preko granice?

Djeca mogu prelaziti državnu granicu s putovnicom ili osobnom iskaznicom (za one zemlje koje to dozvoljavaju).

Za putovanje djece mlađe od 14 godina preko granice u pratnji osoba koje nemaju roditeljsku skrb  više nije potrebna ovjerena suglasnost roditelja.

Sigurnost putovanja

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH:

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/

kao i na stranicama Ministarstva zdravstva RH https://zdravlje.gov.hr/

U kojima je zemljama službena valuta EURO?

Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

U zemljama kao što su Andora, Crna Gora, Kosovo, Monaco, San Marino i Vatikan u upotrebi je također Euro.

Europske zemlje (najčešće destinacije) koje još uvijek imaju nacionalnu valutu su: Velika Britanija (britanska funta), Bosna i Hercegovina (konvertibilna marka), Danska (danska kruna), Češka Republika (češka kruna), Mađarska (forinta), Norveška (norveška kruna), Poljska (zlot), Švedska (švedska kruna), Švicarska (švicarski franak)...

Za putovanja u ove zemlje svakako savjetujemo prethodno se opskrbiti nacionalnim valutama zbog nepovoljnih tečajeva koji se vrlo često primjenjuju prema Euru.


Da li se možemo osigurati od rizika bolesti i nezgode za vrijeme putovanja?

Naravno, u suradnji s Allianz osiguranjem u našoj agenciji možete uplatiti policu putnog osiguranja koja Vam pokriva navedene rizike. Ova polica može se uplatiti do polaska aranžmana. Detaljne informacije o načinu osiguranja i iznosima možete pročitati u općim uvjetima Allianz putnog osiguranja.

Da li se možemo osigurati od rizika odustanka od putovanja?

Ova vrsta rizika veoma je česta i svim putnicima savjetujemo uplatu ove vrste police osiguranja. U slučaju vlastitog oboljenja i smrti, odnosno oboljenja ili smrti člana uže obitelji (supružnici, djeca, roditelji, braća i sestre) nezgode prije putovanja, poremećaja u trudinoći, štete na vlastitoj imovini uzrokovane požarom, elementarnim nepogodama. U takvom slučaju osiguratelj će Vam isplatiti 90% iznosa koji je agencija na temelju Ugovora o putovanju zadržala. Sastavni i obvezni dio ove police je i putno osiguranje i može se uplatiti isključivo na dan rezervacije ili najkasnije u roku od 24 sata.  Detaljne informacije o načinu osiguranja i iznosima možete pročitati u općim uvjetima Allianz putnog osiguranja.

Za sve dodatne informacije o navedenim ili nekim drugim pitanjima molimo da nam se obratite s povjerenjem.

Vaš Jadrotours